Projekty badawcze realizowane przez KŻZ od 2005 roku
Tytuł: ” Wpływ fermentacji i ekstruzji pasz białkowo-energetycznych na skład chemiczny i wartość pokarmową jako potencjalnych surowców paszowych dla świń.”
Numer rozliczeniowy 507.380.04.01
Projekt nr 65/2021/B
Tytuł: “Analiza wykorzystania preparatu Maxammon w amoniakowaniu mokrego ziarna kukurydzy”
Kierownik Projektu: prof. dr hab. Adam Cieślak
Czas realizacji: 02.08.2021-30.09.2021
Projekt nr 005/RID/2018/19 pn. Wielkopolska Regionalna Inicjatywa Doskonałości w obszarze nauk o życiu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (RID)
Tytuł: „Effects of replacing raw rapeseed cake with fermented rapeseed cake in lamb diets on the rumen histology, carcass characteristics, and histopathological changes”
Kierownik Projektu: mgr Gao Min
Czas realizacji: 2021-
OPUS 20
Tytuł: „Rola tłuszczu pozyskanego z larw Hermetia illucens w żywieniu drobiu – od wartości pokarmowej do statusu zdrowotnego kurcząt rzeźnych”
Kierownik Projektu: prof. dr hab. Damian Józefiak
Czas Realizacji: 2021-
Horyzont 2020-call H2020-FNR-05-2020 – Husbandry for quality and sustainability
Tytuł: “Linking extensive husbandry practices to the intrinsic quality of pork and broiler meat (akronim: mEATquality)”
Zespół realizujący z KŻZ: Anita Zaworska-Zakrzewska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka.
Czas Realizacji 2021-2023.
Środki programu rozwoju obszarów wiejskich na lata 2014-2020
Tytuł: “Współpraca w zakresie realizacji prac rozwojowych w celu opracowania i wdrożenia innowacyjnych, precyzyjnych i bezpiecznych technologii mikronaważania dla udoskonalenia produktów premiksowych“
Zespół realizujący z KŻZ: prof. Sebastian Kaczmarek (Kierownik), Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Robert Mikuła, Bartosz Kierończyk, Zuzanna Mikołajczak, Zuzanna Wiśniewska
Czas realizacji: 2021-2022.
Nr projektu: UMO-2018/31/N/NZ9/01589
Numer wewnętrzny grantu: 32/2019 Preludium, 503.533.932
Tytuł: “Rola polifenoli Coleus amboinicus (Lour.) w modulacji procesu metanogenezy i biouwodorowania w żwaczu jagniąt“
Kierownik projektu: Yulianri Rizki Yanza
Czas realizacji: 2019-2022
Źródło finansowania: NCBiR/Over Group Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa ul. Warszawska 65, 98-100 Łask
Numer wewnętrzny: 90/2018/R, 501.533.890
Tytuł: “Opracowanie preparatów o przedłużonym uwalnianiu w formie bolusa zawierających roślinne olejki eteryczne zmniejszających ryzyko wystąpienia subklinicznej kwasicy”.
Kierownik projektu: dr inż. Robert Mikuła
Czas realizacji: 2018-2021
Źródło finansowania: NCN OPUS (2016/23/B/NZ9/03427) umowa: UMO-2016/23/B/NZ9/03427
Numer wewnętrzny grantu: 17/2017/OPUS, 503.533.717
Tytuł: “Rola biologicznie aktywnych substancji Paulownia CLON IN VITRO 112 w regulacji procesu metanogenezy i biouwodorowania u zwierząt przeżuwających.”
Kierownik projektu: prof. dr hab. Adam Cieślak
Czas realizacji: 2017-2021
Nr wewnętrzny grantu UPP 506.533.04
Tytuł: „Ocena wpływu częściowego i całkowitego zastąpienia oleju sojowego tłuszczem z Hermetia illucens na strawność diety, parametry funkcjonowania przewodu pokarmowego i wyniki produkcyjne rosnących świń.”
Kierownik projektu: dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska.
Czas realizacji: 2020
Nr wewnętrzny grantu: UPP 68/2020/U
Tytuł: „Ocena dodatków paszowych w celu obniżenia substancji antyżywieniowych poprzez fermentację stałą w śrucie sojowej”
Kierownik projektu: dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska.
Czas realizacji: 2020
Nr projektu: BIOSTRATEG1/267659/7/NCBR/2015
Tytuł: „GUTFEED-innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej”
Kierownik projektu: prof. dr hab. Damian Józefiak
Nr wewnętrzny: 505.037.07
Tytuł: „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”, Obszar 4 pt: “Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla drobiu i świń poprzez właściwe skarmianie i uzyskanie produktów zwierzęcych wysokiej jakości.”
Kierownik projektu: prof. dr hab. Andrzej Rutkowski/ dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska
Czas realizacji: 2016-2020
Źródło finansowania: NCN SONATA 19 (2015/19/D/NZ9/03580)
Numer wewnętrzny grantu: 20/2016/Sonata, 503.533.620
Tytuł: “Żywieniowe interakcje pomiędzy egzogennymi karbohydrazami i emulsyfikatorami w badaniach na drobiu.”
Kierownik projektu: dr hab. Sebastian Kaczmarek
Czas realizacji: 2016-2020
Nr wewnętrzny grantu: 74/2017/B
Tytuł: “Opracowanie modelu interpretacji zawartości mocznika w mleku jako biomarkera żywienia i warunków środowiskowych krów mlecznych”. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Kierownik projektu: prof. dr hab. Włodzimierz Nowak
Czas realizacji: 2017-2019
Nr wewnętrzny grantu: 71/2017/B
Tytuł: „Opracowanie sposobu stosowania bioaktywnego preparatu pofermentacyjnego w formie płynnej wraz z optymalizacją formuły preparatu”.
Kierownik projektu: dr inż. Anita Zaworska
Czas realizacji: 2017-2018
Nr wewnętrzny grantu: 39/2017/U.
Tytuł: „Ocena efektywności działania dodatku enzymatycznego w żywieniu kurcząt rzeźnych”.
Kierownik projektu: prof. dr hab. Andrzej Frankiewicz.
Czas realizacji: 2017
Nr wewnętrzny grantu: 507.533.73.
Tytuł projektu: “Ocena chemiczna, mikrobiologiczna i mykologiczna komponentów paszowych pochodzących z zróżnicowanej ochrony roślin.”
Kierownik projektu: dr inż. Anita Zaworska
Czas realizacji: 2015-2016
Nr wewnętrzny grantu: 507.533.44.
Tytuł projektu: “Specyficzne oddziaływania paszy poddanej uszlachetnieniu na funkcjonowanie przewodu pokarmowego u świń”.
Kierownik projektu: mgr inż. Anita Zaworska
Czas realizacji: 2015
Nr wewnętrzny grantu: 9/2014/OPUS
Tytuł: “Saponiny lucerny- od mikroorganizmów do ochrony środowiska”
kierownik projektu: Prof. dr hab. Małgorzata Szumacher-Strabel.
Czas realizacji: 2014-2017
Nr wewnętrzny grantu : 8/2014/PRELUDIUM
Tytuł: “Taniny borówki brusznicy (Vaccinium vitis-idaea L.) oraz dodatki olejów jako naturalne modulatory procesu biouwodorowania w żwaczu krów mlecznych”
Kierownik projektu: mgr Joanna Szczechowiak
Czas realizacji: 2014-2016
Nr wewnętrzny projektu: 507.533.17.
Tytuł: „Wartość pokarmowa i fizjologiczne właściwości mieszanek z zastosowaniem surowych i fermentowanych nasion łubinu wąskolistnego”.
Kierownik projektu : mgr inż. Anita Zaworska
Czas realizacji: 2014
Zadanie badawcze nr 507.533.13
Tytuł: “Wpływ olejów w formie nanoemulsji na powstawanie i skład kwasów tłuszczowych w płynie żwacza po inkubacji w warunkach in vitro”
Kierownik projektu: Mohamed El-Sherbiny
Czas realizacji: 2014
Nr wewnętrzny projektu: nr 507.533.53.
Tytuł: “Wpływ procesu fermentacji nasion łubinu na strawność jelitową białka i aminokwasów u świń”.
Główny wykonawca projektu: mgr inż. Anita Zaworska.
Czas realizacji: 2013
Nr wewnętrzny grantu : 17/2012/PBS
Tytuł: “Opracowanie preparatów eubiotycznych dla zwierząt gospodarskich”
Kierownik projektu: prof. dr hab. Andrzej Frankiewicz
Czas realizacji 2012-2015
Nr wewnętrzny grantu : 82/2011/GW
Tytuł: “Wpływ fermentacji drożdżowej nasion łubinu na skład chemiczny i wartość pokarmową oraz możliwość wykorzystania uzyskanych produktów w żywieniu rosnących świń”
Kierownik projektu: prof. dr hab. Andrzej Frankiewicz
Czas realizacji 2011-2014
Zadanie badawcze 507. 533
Tytuł: “Szacowanie zagrożenia subkliniczną kwasicą krów mlecznych na podstawie składu chemicznego mleka”
Kierownik projektu: mgr Barbara Stefańska
Czas realizacji 2014
Zadanie badawcze nr 507.533.17
Tytuł: “Wartość pokarmowa i fizjologiczne właściwości mieszanek z zastosowaniem surowych i fermentowanych nasion łubinu wąskolistnego w żywieniu świń“
Kierownik projektu: mgr Anita Zaworska
Czas realizacji: 2014
Zadanie badawcze 507. 533. 15
Tytuł: “Zastosowanie sekwencjonowania nowej generacji (NGS) w ocenie wpływu doustnego podawania preparatów probiotycznych na rozwój i skład mikroflory przewodu pokarmowego żółwiaków florydzkich (Apalone ferox)”
Kierownik projektu: mgr Mateusz Rawski
Czas realizacji 2014
Zadanie badawcze 507. 533. 14
Tytuł: “Określenie wpływu salinomycyny i nizyny na mikrobiom układu pokarmowego kurcząt rzeźnych”
Kierownik projektu: mgr Bartosz Kierończyk
Czas realizacji 2014
Nr wewnętrzny grantu : 2013/11/N/NZ9/04624 PRELUDIUM
Tytuł: “Zastosowanie preparatów probiotycznych w dietach żółwi wodno-lądowych jako czynników modulujących mikroflorę jelitową i rozwój układu pokarmowego”
Kierownik projektu: mgr Mateusz Rawski
Czas realizacji: 2014-2017
Prace Umowne 46/2014/U
Tytuł: “Badania z zakresu możliwości wykorzystania drożdży” Yarrowia lipolytica zawierających selenometioninę, selenocystynę oraz witaminę B12 w żywieniu krów mlecznych”
Kierownik pracy: prof. dr hab. Włodzimierz Nowak
Czas realizacji: 2014 – 2015
Prace Umowne 49/2013/U
Tytuł: “Ocena dodatku paszowego dla krów mlecznych”
Kierownik pracy: prof. dr hab. Włodzimierz Nowak
Czas realizacji: 2013 – 2014
Prace Umowne 30/2013/U
Tytuł: “Ocena dodatku paszowego dla krów mlecznych”
Kierownik pracy: prof. dr hab. Włodzimierz Nowak
Czas realizacji: 2013 – 2014
PROJEKT WIELOLETNI 508 533 07
Temat: “Ulepszenie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji systemu obrotu i wykorzystania w paszach”
Kierownik pracy: prof. dr hab. Andrzej Rutkowski
Czas realizacji 2010- 2015
Grant MNiSW 4763/B/PO1/2010/39
Temat: „Produkcja metanu oraz przemiany białka w żwaczu krów żywionych dawką z dodatkiem saponin triterpenowych Saponaria officinalis L.”
Czas realizacji 2010 -2013
Grant MNiSW 2399/B/P01/2010/38
Tytuł: “Wpływ tłuszczu i bakteriocyn w diecie kurcząt rzeźnych na wyniki odchowu i kolonizację przewodu pokarmowego przez Clostridium perfringens.”
Czas realizacji: 2010 – 2013
Grant MNiSW 2396/B/P01/2010/38
Tytuł: „Bioaktywne czynniki roślinne w żywieniu przeżuwaczy: modulowanie fermentacji w żwaczu, poprawa wykorzystania składników dawki pokarmowej, ochrona środowiska.”
Czas realizacji: 2010 -2012
Grant MNiSW nr 3692/B/P0 1/2009/37
Tytuł: “Żywieniowe możliwości sterowania mikroflorą przewodu pokarmowego szybko i wolno rosnących kurcząt.”
Czas realizacji: 2009- 2012
Grant promotorski MNiSzW (N N311 310736)
Tytuł: “Dynamika przemian metabolicznych krów mlecznych otrzymujących glikol propylenowy”
Czas realizaji: 2009-2011
Grant MNiSzW N 311 266734
Tytuł: „Wpływ żywienia w okresie zasuszenia na status metaboliczny i hormonalny, płodność oraz wyniki produkcyjne krów mlecznych”
Czas realizaji: 2008 – 2011
Grant MNiSzW N311 0999 33
Tytuł: „Wpływ procesu kiełkowania nasion łubinu na skład chemiczny i wartość pokarmową uzyskanej śruty oraz możliwość jej stosowania jako zamiennika poekstrakcyjnej śruty sojowej w mieszankach dla rosnących świń”
Czas realizacji: 2007 – 2009
Grant MNiSzW 2 P06Z 040 28
Tytuł: „Wpływ dodatków energetycznych w okresie okołoporodowym na wyniki produkcyjne, płodność krów, dynamikę pęcherzyków jajnikowych i jakość pozyskiwanych oocytów”
Czas realizacji: 2005 – 2007
Grant promotorski MNiSzW 2P06Z 044 28
Tytuł: „Drożdże Saccharomyces cerevisiae w żywieniu przeżuwaczy”
Czas realizaji: 2005-2007
Praca umowna 31/2007/u
Tytuł: „Ocena dodatków paszowych dla przeżuwaczy”
Czas realizacji: 2007 – 2008
Tytuł: “Wykorzystanie dodatków biologicznych do podniesienia stabilności tlenowej kiszonek z traw i lucerny”
Czas realizacji: 2008 -2010
Umowa Nr N N311 497334z dnia 2008-03-06
Tytuł: „Wpływ temperatury suszenia oraz typu bielma na wartość pokarmową ziarna kukurydzy dla kurcząt brojlerów” – grant promotorski
6 Program Ramowy Unii Europejskiej REPLACE – FOOD-CT- 2004-2009- 506487
WND-POIG.01.03.01-30-179/09
Tytuł: “Bakteriocyny – innowacyjne suplementy diet dla drobiu”
www.bateriocyny.pl
Czas realizacji: 2009-2013